Wat is de Collab?

Wie zijn wij?
Wij zijn Coolhaven Collab. Een alliantie van kunstinstellingen die bestaat uit: Maas theater en dans, Jeugdtheater Hofplein, GROUNDS, Music Matters, Albeda, Codarts, Poundcake studios, House of Knowledge, SQ;Culture Hub, Couture 33 en Lloyds Company. Onder deze banner is het onze missie om op een laagdrempelige manier letterlijk en figuurlijk ruimte te geven aan jonge talentvolle mensen vanuit opleidingen én vanuit de wijk.

 

Want?
Talent ontwikkelt zich niet meer alleen langs de uitgestippelde paden. Ze gaan niet van muziekschool via conservatorium naar een orkest. Iets wat Rotterdamse artiesten als Broederliefde, Sabrina Starke en Jandino Asporaat bewijzen. De nieuwe generatie makers trekt zich minder aan van de scheidslijnen tussen genres en disciplines. Het enige wat zij vaak missen zijn de middelen en ruimte.

 

Dus?
Daar stappen wij in. Samen verbinden we talentvolle jongeren met verschillende disciplines op het gebied van podiumkunsten (muziek, dans en theater) en stomen wij hen en onszelf klaar voor de toekomst. We geven ze de ruimte waar ze met professionele begeleiding en feedback kunnen experimenteren en (podium)ervaring opdoen.

 

Alle podiumkunstdisciplines zijn beschikbaar. Vanwege de diversiteit in partners werken we op maat en bieden we een tal van cross-overs. Ook voor productioneel, technisch en zakelijk talent zijn er kansen. Bovenop de samenwerking hebben de partners ook verbindingen met de rest van Rotterdam, de regio en met de (inter)nationale kunstpraktijk.

 

Waarom?
De minister van OCW (onderwijs, cultuur en wetenschap) wil met zijn huidige cultuurplan meer rekening houden met de bevolkingssamenstelling en de regionale identiteit. Want Nederland verandert, dus de cultuursector moet bijblijven. Zo overbruggen we het groeiende verschil tussen vraag en aanbod, en verbeteren we het lokale klimaat voor makers en kunstenaars.

 

Aangezien Rotterdam de jongste stad van Nederland is en bestaat uit meer dan 170 verschillende nationaliteiten, klinkt dit als muziek in onze oren. En echte Rotterdammers gaan uit van eigen kracht. Dus kwamen we met een origineel en uniek plan. Het plan moet het voortgezet kunstprofielonderwijs, de mbo- en hbo kunstvakopleidingen, podiumkunstinstellingen en de wijk met elkaar verbinden. Het wordt een plek waar mbo’ers hun talent kunnen ontwikkelen en doorstromen naar de beroepspraktijk en- of een vervolgopleiding.

 

 

Wat gaan we doen?
Ruimte bieden aan creatief mbo-talent binnen de podiumkunsten door:
– toestroom van talent te stimuleren door verbindingen te leggen met informele circuits.
– nieuwe vormen van onderwijs te ontwikkelen binnen mbo en hbo.
– doorstroom naar beroepspraktijk te stimuleren door presentatiemogelijkheden en makersplekken te creëren en de aansluiting mbo-hbo te verstevigen.

 

Hoe gaan we dit doen?
Samen! Alle partners zijn toegewijd aan hetzelfde doel: jou helpen een betere artiest/kunstenaar te worden. Zo zijn er evenementen, zoals de Meet-up, die georganiseerd wordt door meerdere partners tegelijk. We hebben ook Codarts studenten die een week lang Poundcake Studios overnemen. En genoeg workshops die
allemaal gericht zijn om jou dichterbij je doel te krijgen. Ga er vanuit dat er nog meer je kant op komt dus houdt ons goed in de gaten op insta en join the Collab!